Следвайте Гласове в ТелеграмРуските войски започнаха сухопътна офанзива в посока Харков

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРуските войски започнаха сухопътна офанзива в посока Харков
Коментари Харесай

Русия започна настъпление край Харков, превзе четири села край Волчанск

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Руските войски започнаха сухопътна атака в посока Харков рано в петък, като напреднаха на един километър покрай граничния град Волчанск и се пробваха да основат буферна зона, заяви Ройтерс, като се базира на почитан украински боен източник.

Според канали в Телеграм след масирана артилерийска подготовка и въздушни удари групировката " Север " е атакувала украинските позиции в Харковска област от няколко посоки.

За това оповестяват както украинските военни, така и политически лица.  " Според наличната информация бойните дейности са закипели в регионите на обитаемоте места Кудиевка, Гоптовка, Стрелечя, Красное, Пилна, Борисовка и Гатище. " " Основните съветски сили към момента не са задействани ", прибавят източниците от украинска страна.

Всички изброени обитаеми места се намират наоколо до границата

Според неназован източник съветските войски се стремят да изтласкат украинските въоръжени сили на 10 километра от съветската граница, а украинските сили се пробват да сдържат това нахлуване. Този опит за нахлуване под прикритието на бронирани машини всъщност отваря нов фронт във войната, написа Ройтерс.

Ръководителят на районната администрация на град Волчанск, Тамаз Гамбаришвили, сподели в изявление за " Хромадске радио ", че заради внезапно засиления съветски обстрел управляващите са почнали доброволна евакуация на жителите на Волчанск и прилежащите региони, цитира думите му Би Би Си.

" Сега евакуираме популацията по избор. По-голямата част от хората към този момент си потеглят със личните си транспортни средства, само че в този момент ние, дружно с филантропичния център, организираме извеждането на хората, които нямат опция да си тръгнат сами ", сподели той.

Гамбаришвили сподели, че в този момент в град Волчанск живеят към 3 хиляди души. Преди войната популацията му е било към 17 хиляди души. Град Волчанск се намира в Чугуевския регион на Харковска област, на самата граница с Русия.

Войната в Украйна, Харковска област Инфо: Deepstate

Според Гамбаришвили хората се извеждат от Волчанск и околните обитаеми места, които в този момент са подложени на масиран обстрел, и се водят в Харков.

" Сега има масиран обстрел на града. Както споделят локалните поданици, в никакъв случай не са чували и виждали сходно нещо. Масиран обстрел на цялото обитаемо място, на целия град. Ето за какво е рисково да съм там в този момент ", споделя той.

Както сподели Гамбаришвили, обстрелът на Волчанск се прави непрекъснато, само че от три часа сутринта в петък той внезапно се ускори. В същото време съветските военни използваха реактивни системи за залпов огън, артилерия и управляеми бомби. Той добави, че вследствие на обстрела има доста опустошения, само че няма данни за ранени или починали.

Украинското военно ведомство разяснява известията за утежняване на обстановката в северната част на Харковска област. По-рано както съветски, по този начин и украински военни източници оповестиха за опит на съветските войски да преминат в нахлуване от Белгородска област към украински гранични села.

Според украинското министерство на защитата през миналото денонощие във Волчанско направление съветската войска е нанесла въздушни удари с управляеми бомби, а при започване на нощта е засилила артилерийския обстрел на предната линия на защитата.

" Приблизително в 5 часа сутринта имаше опит на съперника да пробие отбранителната ни линия под прикритието на бронирана техника. Към момента тези офанзиви са отблъснати и борбите с друга активност не престават ", се споделя в известието.

Според украинското военно ведомство за подсилване на защитата на този сектор от фронта са изпратени аварийни елементи.

Украински чиновници споделиха, че страната е изгубила към 80% от производството на топлинна сила

Ръководителят на регионалната администрация на Харковска област Олег Синегубов оповестява, че съветските войски не престават да напредват в северната част на района и не престават тежки боеве в граничните региони.

" Бойните бригади посрещнаха врага с огън ", оповестява Синегубов. Според него " вражеските ДРГ [диверсионно-разузнавателни групи] могат да навлязат в някои от нашите територии, само че биват отблъснати от украинските бранители ".

В същото време Синегубов упорства, че " сухопътна опасност за Харков няма ". " Вражеските офанзивни качества към момента липсват ", споделя той.

Началникът на регионалната администрация също прикани жителите на регионите, където се водят боеве, да се изтеглят допустимо най-бързо.

Междувременно изданието " Украинская истина " написа, базирайки се на свои източници във военни кръгове, че съветските войски са завладяли четири погранични села в Харковска област: селищата Стрелечье, Красное, Пилное и Борисовка. Подобни данни дава планът Deep State, който е непосредствен до украинските военни среди.

Според събеседниците на Украинская истина съветската войска се пробва да настъпи към Волчанск, само че източници не изключват това да е отклоняваща маневра.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски удостовери, че украинските въоръжени сили се пробват да спрат съветската атака в региона на Харков.

" В 7-8 часа сутринта имаше яростна артилерийска борба. Към този миг съветската атака беше спряна ", сподели президентът на Украйна.

Според Зеленски украинските въоръжени сили са били подготвени за сходно развиване на събитията.

" Там ги посрещна Украйна с наши войски, бригади и артилерия. Важно е, че те могат да усилят и да изтеглят сили в тази посока, само че нашите военни, нашето командване знаеха за това и разчетоха силите си, с цел да посрещнат врага с огън. Сега има яростна борба в тази посока, посрещнахме ги с огън ", сподели Зеленски.

В петък сутринта няколко съветски военни телеграм канала оповестиха за началото на настъпателни дейности на съветската войска в региона на Волчанск. Някои канали пишат за " пробива " на съветската войска и " завладяването " на някои обитаеми места. Тази информация не може да бъде доказана от самостоятелни източници.

Би Би Си не може навреме да ревизира изказванията на представители на воюващите страни.

Източници: news.bg, Телеграм, Х

 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР